Wat leeft er in de Ardense wateren?

Riveo aan de Ourthe in Hotton

Verdeeldheid heerst in de groep. We staan met z’twereallen klaar op een parking in het centrum van Hotton. Rechts van ons zien we de banner van Riveo uitnodigend wapperen. Het riviermuseum waar we een bezoek aan hebben gepland. Maar links ligt een eiland in de Ourthe, te blinken in de zon met speeltuin, picknickbank, kiosk én een romantisch bruggetje.

Toch willen we wel eens weten welke vissen er zwemmen in die typische Ardense, snel stromende rivieren met hun klaterende watervalletjes. Of zou het enkel over rustige beekjes gaan? En waar vinden we kreeftjes?

Musea hebben openingsuren, en eilandjes-met speeltuin en picknickbank niet, dus op naar Riveo.

RIVE0

.

Kreeft

Eenmaal binnen trekken de kinderen dadelijk naar het visgerei dat uitgestald is. Maar de vriendelijke, vlot meertalige mevrouw aan de balie weet de nieuwsgierigheid van iedereen te prikkelen en al vlug stommelen we de trap op, benieuwd naar het ongelooflijke lot van Oskaar de Zoetwaterkreeft!  Want daar gaat het in dit eerste deel van het museum over.

Het grote houten model van de kreeft kan je niet missen. Met verschillende doorkijkoogjes met info  én grote scharen. De eitjes zien er uit als zachte bolletjes, maar hoeveel eitjes zou een rivierkreeft leggen? Enkele honderden, lezen we.  En waar verblijven die vele kleine kreeftjes?

Die vraag wordt beantwoord bij een bezoek aan het museum, … maar arme mamakreeft!

Prachtige, kamergrote foto’tain’ten duidelijke teksten die worden afgewisseld met interactieve objecten verduidelijken het leven van de rivierkreeft.

Met een soort schuifraam leren we de verschillende soorten kreeften kennen. We kijken vol verwondering naar de vervelstadia. Telkens wordt de huid zacht en wringt de kreeft tot ze er helemaal uit is.

https://www.youtube.com/watch?v=fWLzlM-O62c

https://www.youtube.com/watch?v=ffo37DlH5DM&ebc=ANyPxKoKYtytlpvQm5nSwP-JXcJpMXVgQciX6FhnXTrqaJW5NOnahBctZoNwPxsmHMpqBnhNpdO0RWUSJaADOv_Xur1HPNZiCw

.

.IMG_20160322_160103

 

Probeer het zelf maar eens…

In de volgende kamer hangt boven ons hoofd een levensechte, fel uitvergrote versie van de Amerikaans kreeft. En verderop kruipen we door een gangetje op weg naar een schuilplaats.

Proberen met onze handen als scharen om een visje te verschalken.

Proeven de sfeer van de geheimzinnige leefwereld en zijn zelf even kreeft.

.

IMG_20160322_162215      Page_aqua_web_-_P.willems_aqua

 

Aquarium van de Ardense rivier

Door het raam hadden we het moderne, een beetje geheimzinnige gebouw al zien staan, met z’twereschitterende insecten en donkere vijver. Enkele trappen af en de metalen deur schuift open. Wat buiten een rivier toont, zie je binnen als een rij aquaria waar je alle riviervissen ziet zwemmen in hun natuurlijke omgeving, de beek.

Dankzij de beglaasde, half ondergrondse ruimte hebben we een heel mooi zicht op de zachte kleuren van de baars, leren we de rietvoorn kennen en nog zoveel andere vissen.

De snoek zwemt traag tussen de andere vissen door en nergens merk je aan dat het een roofdier is. Kleine vissen, grote vissen, maar een fluo exemplaar zal je in de rivier niet tegen komen. Dán zou de snoek wel eens heel snel kunnen zijn om dat binnen te spelen.

.

vissen-op-karper

 

Tuinen en Minigolf

En als de deur van het aquarium weer dicht valt, komen we in een prachtig kader van 1500 m² tuin waar de minigolf uitnodigend ligt te wachten. De vele statige beukenhagen, bomen die ontwaken, lentebloemetjes, prachtig gestileerde insecten, te samen met de waterpartijen brengen iedereen tot rust.

Behalve de kinderen, die zien het parcours van de minigolf wel zitten en dagen dadelijk de volwassenen uit. Sticks en balletjes worden uitgedeeld, lijsten worden ingevuld. Enthousiast bekampen de partijen elkaar.

Museum en minigolf: een fijne combinatie.

Page_MG_web_-_Photo_FTLB-PWillems146

 

Hotton

Eindigen doen we dan op het eilandje. Eerst speuren we nog een tijdje langs de rivier, op zoek naar kreeftjes. Maar helaas. Ons speurwerk brengt geen maaltijd op.

Gelukkig staat onze bbq te wachten in ons vakantiehuis in Devantave. En dat is maar 15 minuutjes rijden. Tijd genoeg om ons nog even in het gras te nestelen, met onze voeten in het water van de Ourthe en een open oog op de spelende kinderen.

 

http://www.riveo.be/nl/aquarium

http://www.grottesdehotton.be/

http://nieuws.vtm.be/moet-je-zien/190132-2300-leerlingen-vormen-levend-kunstwerk

http://www.gva.be/cnt/dmf20160509_02280047/krab-van-wim-tellier-komt-weer-thuis-dankzij-2300-schoolkinderen?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=gva&utm_content=article&utm_campaign=seeding